sobota 5. listopadu 2011

KARLOVO (povídka Martina Zavadila)

Druhá povídka Martina Zavadila, která naživo zazněla během čtvrté Noci (18. 10. 2011)

"Úskalím vážného tématu, jež si vybral Martin, je nežádoucí sklouznutí v patetičnost až směšnost, ke kterému dojde o to snáz, je-li text předčítán nahlas. V té chvíli se problémem může stát také veřejné používání nadávek. Martin tuto hranu nepřekročil a balancoval na ní úspěšně i při přednesu druhé povídky Karlovo, která barvitými vulgarismy i erotickými popisy nešetřila a připomínala tak prózu Bukowského."
                                                                             - Martina Šviráková (report z NOTLR IV)

Martin Zavadil: Karlovo

Kolem projel vůz s radlicí a ošplíchl reklamu blízko silnice. Karel prošel kolejištěm na druhou stranu ulice a párkrát poklepal botou, aby z ní otřepal slanou břečku. Zasraný počasí, a plivl do rýhy vedle dlaždice. V létě ze zahrádky pozoroval, jak tyhle chodníkový miny lámou červený podpatky, teď je plnily hnědou slanou vodou. Jednoduché pasti města měl rád. Vešel do podchodu a vytáhl z kabátu malou lahvičku vodky. Třikrát se rychle napil a zase ji schoval. Tohle dělal, dokud neuslyšel nahoře autobus. Vyšel pomalu schody, sedl si za řidiče a dopil vodku. Prázdnou láhev položil vedle sebe. Nikdo si tak k němu nesedl. Nikdy.

Zastávku před konečnou vystoupil a zašel si koupit nějaký salám. Střídal vysočinu, čabajku, občas si dal šunku. Dneska byla středa. Čabajka. Nakrájený salám dal do kapsy a šel do hospody. Sedl si do rohu, a když se vrchní nedíval, vytáhl jeden plátek z kapsy, rychle položil na jazyk a zapil pivem. Když salám dojedl, šel domů. Manželka byla u dcery, tak si sedl k televizi a usnul. Probudila ho kolem desáté, šel do koupelny, vypláchl si, natáhl budíka a usnul.

Ráno si dal dva rohlíky s máslem a rajče z Billy, který mělo tak umělou a tenkou slupku, že se skoro samo rozteklo. Venku lehce sněžilo. Zalezl do budky, kde se tísnilo dalších deset lidí. V pět ráno nikdo nekecá. Ticho, snad jako na mši, stáli v budce a čekali, až přijede jejich autobus s nelogicky vysmátou reklamou na Clavin. V mžitku sexuálním ďáblem, smál se chlap, kterýmu se nepostavil. Smutný.

Cestou do práce s ženskou vedle nadával na cigány. Ve firmě jich za pár korun zaměstnali deset, druhý den přišlo osm, třetí pět a v pátek nikdo.  Zlatej Beneš, přidal se holohlavý brigádník. Di do prdele. Brigádník ztichl a celou cestu tak bylo slyšet jen nadšený rozhlasový hlas nějaké Markéty, která si říkala „Kvítko“. Autobusák si broukal jen aby neusnul a krásu celýho obrazu doplňovaly zvratky u dveří, který jednoznačně smrděly chlastem.

Karel vylezl z autobusu, zapl si bundu a trochu rychleji šel do dodávky, která ho měla odvést na stavbu. Zdar, Zdar, Čau, Zdar, splnilo společenskou povinnost pět ospalých chlapů. V dodávce to smrdělo potem a vonělo slivovicí, kterou dal Tibor kolovat. Měl svátek. Bylo třináctýho listopadu. Na zdraví! řekl Karel a napil se. Dvakrát.

Dneska dělali pod střechou. Nějaký zazobanec si nechal nadstřešit půlku zahrady. Karel opatrně vykládával dlažbu z palety do kolečka a vezl ji po hustém trávníku, ve kterém ještě chvíli zůstávaly jeho šlápoty a otisk od kolečka. Pokládal dlažbu až k okraji střechy. Pak se otočil a začal s druhým nesmyslným chodníčkem, který zabíral místo měkké, poddajné trávě. Ve velkém okně zimní zahrady je pozorovala asi sedmnáctiletá holka v šortkách. Když přišli, provokativně si oblekla uplý tričko a teď se se svýma trojkama bez podprsenky lepila na sklo, za kterým nebyl listopad. Aspoň podle kaktusů.

Karel ji chvíli pozoroval, a pak si šel pro pivo. Hučelo mu. Nejen v hlavě a nejen z chlastu. Když se opíral o dodávku, představoval si, co by s touhle malou děvkou udělal. Děvka to pro něj byla. Sice jen na chvíli, ale ta představa mu dělala dobře. Ohnul by ji přes… třeba růžovou postel… nestůj a pocem Karle. Jo. V takovýhle chvíli vždycky někdo něco zařve, něco potřebuje. Přijel náklaďák s nábytkem. Vytáhli malou pohovku a nesli ji do domu. Očividně bohatý barák, strop v kuchyni vykládaný dřevem, televize velká jak artový kino a malá děvka na balkóně, které mimochodem z malých šortek leze prdel. Položili pohovku doprostřed místnosti. Moc se tu nerozhlížej, ať jim to neokoukáš. Karel se díval na strop a zároveň sledoval co se děje na balkóně. Sedla si a četla. Ještě něco?  zeptal se. Ne už to si vyloží sami. Venku svítilo zimní slunce a měnilo rozbředlou sračku ve vodu, která tekla z nadstřešené zahrady. Karel seděl s ostatníma a svačil. Kde děláme zítra? Zase tady.

Když dojeli, počkal na veselýho impotenta a pak šel ze zastávky rovnou domů. Měl chuť na sex. Manželka za dvě hodiny volala, že bude spát u dcery, půjdou večer nakupovat. Sedl si k televizi s malou lahvičkou vodky a usnul, aniž by ji otevřel.

Probudil se nad ránem a nemohl usnout. Otevřel vodku a třikrát si rychle lokl. Seděl potmě u stolu v kuchyni a bylo mu smutno.

© Martin Zavadil

Žádné komentáře:

Okomentovat