čtvrtek 9. října 2014

Nebe pod Olomoucí




Začalo to před pěti lety. V listopadu 2009, debutovým a řádně ovíněným dílem v olomoucké Bílé noře. Pár holek a kluků se sešlo, aby si všichni společně četli své literární pokusy a omyly, které se jim kupily v šuplíku. Sám jsem v té době absolutně netušil, že tohle setkání odstartuje něco, po čem bude taková poptávka a bude rezonovat tak krásně a silně. Literární talk-show NightOf The Living Readers (NOTLR), které název vymyslel můj kámoš, hororofil Honza Gál, se dohromady dožila šesti velkých večerů a jednoho menšího, speciálního.

Od těsné Bílé nory s pár kamarády se prodrala do narvaného divadelního sálu Divadla K3, aby finální úder zasadila v mocném Freskovém sále na Wurmovce při megalomanské délce a za účasti 120 posluchačů. V průběhu pěti let na ní vystoupilo 20 autorek a autorů (někdo i dvakrát) a sedm hostů - od básníka Luciáše F. Svobody, přes Honzu Těsnohlídka, Ondru Buddeuse, Milana Kohouta až po Honzu Kunzeho, Honzu Jílka a Dominika Želinského.

V rozhovoru pro Aspekt sem Robertovi Jaworkovi řekl, že „Ten vývoj od malé skromné akce k viditelné parádě tu už proběhl dost citelně a já sám moc dobře vím, že v tom nejlepším by se mělo přestat.“ (celej je tady na str. 18 – 21: http://issuu.com/ayurro/docs/aspekt12014).

A za tím si stále stojím.

Z NOTLR se postupem času stala ceněná krasavice, na kterou jsem neuvěřitelně pyšnej a jejíž přínos si naplno uvědomuju vlastně až nyní, kdy se s ní loučím. Nejradši bych tu vyjmenoval všechny vystupující i diváky a za ta obohacující setkání, za ty salvy energie a podpory poděkoval hezky přímo. Nicméně to není v mých silách. Proto alespoň v závěru vyšlu své díky pár osobám, které stály u samotného počátku NOTLR nebo výrazným způsobem ovlivnily její vývoj. Oni už budou vědět.

Sára H., Kryštof P., Martin Z., Jana G., Tom B., Lukáš B., Honza H., Štěpánka I., Eva K., Honza G., Tereza D. & Radim M. 

Díky vám, přátelé. Bylo to neskutečně inspirativní. Od začátku do konce.

Jen ať ta literární činorodost vzkvétá i nadále.
Nejenom tady v Olomouci.
Kdekoliv.
Po světě.

Ondřej Č.

Fotky ze všech Nocí: http://notlr.rajce.idnes.cz/
Můj nejoblíbenější videosestřih:https://www.youtube.com/watch?v=EUK2G_DkXog

Žádné komentáře:

Okomentovat